Alaposan megváltoztak a fizetési szokásaink - Hat ábrán mutatjuk, mi történt

2021.03.17

A koronavírus-járvány a harmadik járványhullám kibontakozása, az azonnali fizetési rendszer tavaly év eleji elindulása, a kereskedőknek kötelezővé tett elektronikus fizetés  is komoly szerepet játszott abban, hogy megváltoztak több területen a fizetési szokásaink. A készpénzhasználat összességében csökkent: az online kártyás fizetések felpörögtek, a bankkártyákkal ma már határozottan több pénzt költünk, mint amennyi készpénzt felveszünk velük, és a POS-terminálok száma is megugrott az év végén. Külföldön sokkal kevesebbet fizettünk kártyával, és kevesebb készpénzt is vettünk fel, a csoportos beszedések száma és értéke pedig visszaesett. Ábrákon mutatjuk, mi történt.

A koronavírussal sújtott 2020-as évben is nőtt a fizetési rendszerek forgalma az előző évhez viszonyítva. (Az azonnali fizetési rendszer elindulása óta eltelt első egy év forgalmi adatairól ebben a cikkünkben számoltunk be). A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalások darabszáma 2020 negyedik negyedévében megközelítette a 74 milliót, összértéke pedig közel 189 ezer milliárd forintot tett ki, ami rendre 9, illetve 13 százalékos növekedést jelent 2019 azonos időszakához viszonyítva. Az átutalásokat érintő növekedés azért is figyelemreméltó, mivel a koronavírus-járvány újabb hullámának felerősödése során mutat mintegy kétszeres értéket a hosszú távú trendekhez képest – derül ki az MNB témában kiadott közleményéből.

A készpénzhasználat aránya tovább csökkent, ami a készpénzfelvételek darabszámában és értékében is megmutatkozott: 14 százalékkal csökkent a készpénzfelvételek darabszáma egy év alatt, és 7,2 százalékkal a készpénzfelvételek értéke. A külföldi készpénzfelvételeknél még jobban tetten érhető a járvány hatása: a külföldi pénzfelvételek száma 40, értéke 34 százalékkal esett vissza a megelőző év azonos időszakához képest.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetésikártya-elfogadói hálózatában 2020 végén 123 ezer elfogadóhelyen 203 ezer POS terminál üzemelt, amelyek több, mint 98 százaléka támogatta az érintéses technológia alkalmazását. Látványos emelkedés történt a negyedik negyedévben, az elfogadóhelyek száma 2020. szeptember végéhez képest 5 százalékkal, az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma pedig több, mint 7 százalékkal növekedett. Ez betudható egyrészt a koronavírus-járvány fokozódásával kapcsolatos pénzforgalmi hatásoknak, így a fogyasztói szokások megváltozására adott kereskedői reakciónak, másrészt pedig a kereskedelmi törvényt érintő azon jogszabályi változásnak, miszerint 2021. január 1-jétől minden online pénztárgép használatára kötelezett adózónak biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét, amelyre 2020 végén egyre többen kezdték meg a felkészülést.

A bankkártyás forgalmat tekintve ugyan a belföldi vásárlási tranzakciók mind darabszámban, mind értékben növekedtek az előző év azonos időszakához képest, azonban a növekedés üteme lassabb volt, mint ahogy azt a korábbi években megszokhattuk. A darabszámban 6, értékben pedig 15 százalékos bővülés rendre 10, illetve 5 százalékponttal alacsonyabb a tavaly ilyenkor tapasztalt adatoknál. Éves szinten is mindössze 7 százalékkal emelkedett a belföldi vásárlási tranzakciók száma 2019-hez képest, így a számuk még nem érte el az 1 milliárd darabot.

Míg a fizikai kereskedőknél darabszámban 4, értékben pedig 11 százalékos bővülés történt 2019 negyedik negyedévéhez képest, addig az online megrendelések esetében rendre 28, illetve 38 százalékos az elmozdulás. A külföldi kártyahasználat esetében az utazással kapcsolatos korlátozások és az általános óvatosság miatt még nagyobb változások történtek: a fizikai kereskedőknél lebonyolított vásárlási tranzakciók darabszáma 65, értéke pedig 66 százalékkal esett vissza 2019 negyedik negyedévéhez képest, az online megrendelések száma és értéke ugyanakkor rendre 32, illetve 19 százalékkal növekedett.

A tavalyi második negyedévben történt meg először, hogy a bankkártya legyőzte a készpénzt egy fontos mutatóban: már több pénzt költünk velük, mint amennyit felveszünk a segítségükkel. A tendencia az év második felében is folytatódott, és egyre nagyobb előnyre tesznek szert a plasztikok.

Az elsősorban közüzemi és egyéb rendszeres számlák, illetve tartozások fizetésére használt csoportos beszedések forgalma esetében jelentős visszaesés történt. A tranzakciók száma 14, értéke pedig közel 10 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva

Forrás: portfolio.hu


Megugrott a bankkártya terminálok száma

2021.01.12

Már kétszázezerhez közelít a bankkártya-elfogadó (POS-) készülékek száma, az idei évtől további ugrást mutathatnak majd az adatok, mivel januártól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a külföldi szolgáltatóknak is rendszeres adatszolgáltatást rendelt el - írja keddi számában a Világgazdaság a jegybank közlésére hivatkozva.

A korábban ismertnél lényegesen jobb helyzetben van a hazai bankkártya-elfogadói infrastruktúra - írja a lap, annak a revíziónak az eredményére hivatkozva, amelynek keretében az MNB átalakította a pénzforgalmi szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségét. Míg a korábban ismert jegybanki adatokban a kereskedelmi elfogadóhelyeken lévő bankkártya-elfogadó (POS-) készülékek száma 2018 vége óta visszafogott mértékben, egy számjegyű emelkedést mutatva növekedett, addig a visszamenőlegesen, 2017-ig korrigált, új típusú adatszolgáltatás szerint az elmúlt két év során a kihelyezett POS-készülékek száma negyedévente 11-18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mértéket.

Mindennek eredményeképp a piacon az év végére szinte biztosan több mint 200 ezer üzemelő készülék lesz majd - írja a lap. A korrigált adatok szerint 100 ezer forgalomban lévő kártyára tavaly szeptember végén már csaknem kétezer működő elfogadókészülék jutott. A jegybank közlése szerint ráadásul a mostani adatok az év elején újra nagyot ugorhatnak, miután az MNB csak 2021 elejétől terjesztette ki a külföldi, határon átnyúló szolgáltatókra a pénzforgalomhoz kapcsolódó adatszolgáltatást.

Mindez annak következtében okozhat újabb jelentős változást, hogy az elmúlt hónapokban több új, külföldi szereplő érkezett a magyar bankkártya-elfogadói piacra, s az is változást okozhatott, hogy volt olyan pénzintézet, amely a bankcsoport más, külföldi tagjaihoz szervezte ki a bankkártyaüzletágát. A kereskedelmi törvény változása miatt az online pénztárgéppel rendelkező kiskereskedőknek 2021 elejétől biztosítaniuk kell valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget az ügyfeleiknek. Az MNB korrigált adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben 6272-vel bővült a hazai bankkártya-elfogadó kereskedők száma.

A revízió azonban ezen a téren a korábbi adatokban nem bővülést, hanem szűkülést jelentett, ami azzal magyarázható, hogy néhány kiskereskedő a korábban a jegybanknak rendesen jelentő hazai partnerét külföldi bankkártya-elfogadó szolgáltatóra cserélte le, amelyekről a jegybanknak csak januártól lesz információja. Emiatt a 2021-es adatsorokon a működő POS-készülékek számán túl a kereskedői elfogadóhelyek száma is nagyot ugrik majd. A POS-szám gyors növekedése, illetve a kereskedői számok visszafogott bővülése ugyanakkor azt jelzi, hogy az egyszerre több POS-készüléket üzemeltető kereskedőknél történt a nyilvántartási változás.

Forrás: tozsdeforum.hu


Hiába lett kötelező, nem minden boltban fizethetünk készpénzmentesen Magyarországon

2021.01.08

2021. január elsejétől kezdve az online pénztárgépet üzemeltető kereskedőknek legalább egy elektronikus fizetési megoldást biztosítaniuk kell a vásárlóik részére, azaz vagy bankkártyát kell elfogadniuk, vagy azonnali átutalást kell fogadniuk a kasszáknál. A gyakorlatban azonban úgy tapasztaltuk, még sok olyan kereskedő van, amely nem teljesíti az elvárást. Publikus adat azonban egyelőre közelítőleg sincs arról, hány kereskedő vezette be vagy mulasztotta el bevezetni az elektronikus fizetést.

Az év első napján – ha a kereskedelmi törvény változására minden szereplő felkészült volna határidőre – egy bankkártyával a tárcánkban vagy egy mobilbanki alkalmazással a zsebünkben nyugodt szívvel léphetnénk ki a lakásunkból, tudva azt, hogy legalább egy elektronikus fizetési lehetőséget biztosítanak nekünk a boltokban. 

Azonban ehhez képest jelenleg csak annyiban lehetünk biztosak, ha nem kapunk elektronikus fizetési lehetőséget, akkor reklamálhatunk, hogy márpedig minden online pénztárgép mellett kellene készpénzmentes fizetést biztosítani. 

Azt már az elmúlt hetekben, hónapokban is sejteni lehetett, mivel az átállás a legtöbb esetben nem történik meg egyik pillanatról a másikra, szép számmal lesznek a kereskedők között, akik nem teljesítik a kötelezettséget határidőre. Ugyanis még novemberben is 40-60 ezer kereskedőt emlegettek a kormányzati szereplők, akiknél be kellene vezetni valamilyen elektronikus fizetést. Piaci forrásokból is úgy tudjuk, hogy sok ezren lehetnek, akik még nem felelnek meg a törvényi előírásnak.

Előzmények

Június elején jelentették be az újfajta kötelezettséget, és pár héttel később ennek megfelelően módosult is a kereskedelmi törvény, azaz a kereskedőknek bő fél évük volt arra, kitalálják, hogyan felelnek meg az új szabálynak.

Mentségükre szolgál, hogy a kereskedők más iparágakhoz hasonlóan egész évben a koronavírus-járvány árnyékában működtek. Eddig ráadásul jellemzően a kisebb forgalmú szereplők nem fogadtak elektronikus fizetéseket, nekik pedig különösen nehéz év volt ez, és mindeközben kellett volna idejében felkészülni a változásra.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) november végén a kötelezettség kapcsán kilátásba helyezte, hogy „amennyiben a járvány alakulása miatt esetleg a következő időszakban a plázák és a kisebb boltok korlátozott nyitva tartásra vagy bezárásra kényszerülnének, testületileg kezdeményezni fogják a január 1-jei határidő módosítását.”

Ugyanakkor a Pénzügyminisztérium államtitkára, Gion Gábor rövidre zárta a kérdést:

a kereskedőknek kellő idejük volt a felkészülésre, emellett egyszerűbb megoldásokkal is megfelelhetnek az előírásnak.

Mit tapasztaltunk a boltokban?

Tehát a határidő maradt, és az látszik már, hogy a kereskedők ha még nem is felelnek meg a szabályoknak, legalább jórészt tudnak róla, hogy van ilyen kötelezettségük. A gyakorlatban szerkesztőségünk a következőket tapasztalta:

 • vannak olyan kereskedők, kisboltok, pékségek, ahol az elmúlt napokban jelent meg először kártyaterminál a kassza mellett,
 • volt olyan szolgáltató, ahol kérésre a pult alól vették elő a kártyaterminált, azaz nem éppen „reklámozták” a lehetőséget, de rendelkezésre állt az elektronikus fizetés,
 • egyes kereskedőknél még kérés esetén sem volt elektronikus fizetés, de többen jelezték, hogy a terminál beszerzési folyamatát elindították, nemsokára lesz náluk is kártyaelfogadás, és hogy a szolgáltatók el vannak havazva, ezért nincs még náluk üzemben a terminál,
 • illetve volt olyan kereskedő is, amely „fapofával” közölte, hogy nem lehet nála elektronikusan fizetni, pedig amúgy kötelezett lenne erre.

Az elmúlt pár napban egyelőre nem találkoztunk olyan hellyel, ahol azonnali fizetési megoldást vezettek be, de bizonyára ilyen kereskedők is akadnak. Azonnali fizetést – azaz lényegében véve egy egyszerű instant átutalást - a kereskedő akkor is tud fogadni, ha csak egyszerűen kiírja a kasszára a számlaszámát, vagy annak másodlagos azonosítóját (e-mail címet vagy telefonszámot). Gion Gábor fent idézett kijelentése is éppen erre az egyszerű megoldásra utalhat: a jogszabályalkotó elfogadja ezt is a kötelezettség teljesítésének.

A kereskedőnek az egyetlen dolog, amit meg kell oldania, hogy valahogyan a tranzakció teljesüléséről visszaigazolást kapjon a kasszás. Ez történhet például úgy, hogy a számlavezető banktól a kereskedő számlájára érkező átutalásokról valamilyen értesítési szolgáltatást, például SMS-t vagy alkalmazásban küldhető push üzenetet, esetleg e-mailt kér, és egy erre alkalmas mobiltelefonon a pénztáros nyomon követi, hogy beérkezett--e az összeg az ügyféltől.

Természetesen ennél szofisztikáltabb megoldások is léteznek, QR-kódos integrált fizetés is elérhető a piacon, és úgy tudjuk, több bank is dolgozik azon, hogy az azonnali rendszerre épülő kényelmes fizetési megoldásokat kínáljon a kereskedőknek az év folyamán.

Mit mondanak a kereskedők?

Kérdéseinkel a téma kapcsán megkerestük az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ), mint lapunknak küldött válaszában Vámos György főtitkár elárulta, júniusban, amikor a kormány 60 ezerre becsülte azon kereskedők számát, melyek abban a pillanatban még nem biztosítottak elektronikus fizetési lehetőséget, az OKSZ 80 ezerre becsülte számukat.

Ugyanakkor a szövetségnek nincs saját statisztikája arról, mely tagjai rendelkeznek elektronikus fizetéssel és melyek nem. Az MNB negyedévente közli a POS-terminál adatokat, az OKSZ értékelése szerint a harmadik negyedév végéig itt alig látszott mozgás. Ebből kiderül, hogy 

 2020 második negyedévéhez képest a harmadik negyedévre az elfogadóhelyek száma durván 6 ezerrel, a POS-terminálok száma 5 ezerrel nőtt. 

Fontos azt is megjegyezni, az MNB a statisztikában nem látja az országban egyre több helyen megjelenő külföldi szolgáltatók POS-termináljait, ezekről nem tud jelentést kérni szolgáltatói szinten. Egyelőre tehát publikus statisztikából nem lehet tudni, hányan teljesítették és hányan nem határidőre a kötelezettséget. 

AZ OKSZ-hez is érkezett kereskedőktől kérdés az új szabállyal kapcsolatban, mit tehetnek, ha még nem tudják teljesíteni a kötlezettséget. Nekik a főtitkár azt tanácsolja, fogadjanak azonnali átutalásokat. 

Megkérdeztük azt is, mi a véleménye az OKSZ-nek a lépésről? Szükséges volt-e, hosszú távon profitálhatnak-e ebből a kereskedők? Vámos György szerint az elektronikus fizetés része a mai digitális világnak,

de ha az arányokat nézzük, hogy 2021 előtt milyen magas volt az ezt a lehetőséget nem kínálók aránya, az azért jelez valamit.

Vámos György kérdésünkre azt is elmondta, az elmúlt években bevezetett elektronikus ellenőrzési és beszámoltatási rendszerek alapján (online kassza, online számlarendszer, Ekáer) jelentősen visszaszorult a „feketézés”.

Figyelemmel arra is, hogy a boltokban az elektronikus fizetés csak a forgalom egy részére terjed ki, nem lett volna értelme emiatt nem alkalmazni az elektronikus fizetést.

A döntő ok szerinte az elfogadóhely által fizetett jutalék, ami forgalomtól is függ: minél kevesebb a forgalom, annál nagyobb a kulcs. Ráadásul volt példa tranzakciónkénti díjra is, továbbá minimális forgalmi nagyságra is. Nem véletlen, hogy a Pénzügyminisztérium támogatást adott a bankoknak terminálok telepítésére, de 1\%-ban maximálta az elfogadóhelyi jutalékot – fejtette ki a szakember.

Forrás: Portfolio.hu


Januártól minden kereskedőnek biztosítania kell az elektronikus fizetést

2021.01.05

A kereskedelmi törvény módosítása után január 1-jétől már minden online pénztárgéppel rendelkező kereskedőnek biztosítania kell valamilyen elektronikus fizetési megoldást vásárlói számára. Az MNB statisztikái szerint közel 60 ezer vállalkozás érintett, amelyek számára a legkézenfekvőbb megoldás a már fogyasztók által is megszokott POS terminálok telepítése. A Budapest Bank annak érdekében, hogy ki tudja elégíteni a gyorsan változó kisvállalkozói igényeket, bővítette, és számos új funkcióval látta el bankkártya-elfogadási megoldásait.

A készpénzmentes fizetésnek számos előnye van: a fogyasztók egyre több helyen használhatják bankkártyájukat, a kereskedők növelni tudják a vásárlók számát és elégedettségét, arról nem is beszélve, hogy a pandémiás helyzetben ez az egészségmegőrzés és védekezés egyik legjobb formája is egyben. A legelterjedtebb bankkártya-elfogadási megoldás a POS terminálok használata, amelyekből közel 150 ezer üzemel az országban.

A most életbe lépett jogszabály tökéletesen illeszkedik abba a készpénzmentes és elektronikus fizetést támogató stratégiába, amellyel az elmúlt években a hazai vállalkozások szembesülhettek. A pénztárgépek online NAV bekötése és az online számlabeküldés körének kiterjesztése után már elektronikus fizetés lehetőségét is biztosítani kell a vásárlók számára. A Budapest Bank a megváltozott kisvállalkozói igényekre reagálva új elektronikus szolgáltatásokat is indított, a POS terminálok forgalmazását felgyorsította, és több felhasználóbarát fejlesztéssel állt elő, amelyek megkülönböztetik a piacon:

 • Az eszköz a működéséhez elengedhetetlen mobilinternet eléréséhez minden hazai mobilszolgáltató hálózatára rá tud kapcsolódni, így az esetek döntő többségében az ország bármely pontján, bármilyen helyzetben lehet vele bankkártyát elfogadni.
 • Budapest Bank kisvállalkozói számla esetén a kereskedői online portálon például könnyen lekérdezhető a bankkártyás tranzakciók forgalma, amelyekből ráadásul különböző elemzések, idősoros bontások és kimutatások is készíthetők.

De mi a helyzet a vásárlókkal?

A Budapest Bank adatai szerint a kártyás vásárlások száma és értéke is évről évre dinamikusan növekszik a bank ügyfelei körében, a koronavírus-járvány miatt pedig még inkább megugrott a kártyás fizetések száma az utóbbi hónapokban. Ráadásul a befizetős ATM-ek iránti igény is folyamatosan nő, a bankok sorra vezetik be őket, hogy az ügyfeleik gyorsan és egyszerűen fizethessék be a náluk lévő készpénzt a bankszámlájukra – ez az idei évben például a Budapest Banknál is megtörtént.


Ez is azt mutatja, hogy a bankkártya-használat egyre elterjedtebbé válik a mindennapokban, ami nem meglepő, hiszen egy gyors és biztonságos fizetési eszközről van szó. Az okostelefonok, valamint a mobilfizetés terjedése pedig tovább segítheti a bankkártyás fizetések arányának növekedését, hiszen mostantól már magára a bankkártyára sincs feltétlenül szükség fizetéskor.


„Ehhez azonban arra van szükség, hogy a vásárlók számára rendelkezésre álljon a kártyás fizetés lehetősége a kereskedőknél. Ráadásul a magyarok egyre tudatosabbak, ha készpénzmentes fizetésről van szó, és egyre többen is hagyják el azt a bankkártyás vagy mobilfizetés miatt. Ők vélhetően nem vásárolnak majd olyan kereskedőknél, akiknél nem áll rendelkezésre a kártyás fizetés lehetősége, inkább egy másik üzletben vásárolják meg a szükséges termékeket, szolgáltatásokat. A POS terminálok telepítése tehát akár egy üzlet forgalmára is pozitív hatással lehet, egyúttal pedig a vásárlók elégedettségén is javíthat” – mondta Csajtainé Tószegi Andrea, a Budapest Bank kisvállalkozói termékfejlesztési vezetője.

Forrás: azenpenzem.hu


Új világ jön a boltokban: olcsó elektronikus fizetést vezethetnek be a kereskedők

2020.12.29

A kereskedelmi törvény módosítása nyomán 2021. január elsejétől kezdve minden, online pénztárgépet üzemeltető kereskedőnek legalább egy elektronikus fizetési megoldást biztosítania kell a vásárlói részére. Az a 40-60 ezer kereskedő, akiknél eddig csak készpénzzel lehetett fizetni, azonnali átutalások fogadásával is eleget tehetnek ennek a kötelezettségnek. Felthetetően a kereskedők között sokan lesznek, akik a törvényben előírtaknak - legalábbis a kezdetekben - ezen a módon felelnek majd meg.

A Pénzügyminisztérium szerint nagyjából 60 ezer olyan kereskedő fogad el csak készpénzt a pénztárnál, ugyanakkor ez a szám már piaci jelzések szerint inkább 40-60 ezer közé tehető, de pontos adatot egyelőre ezzel kapcsolatban nem lehet tudni. Az érintett kereskedők a jogszabályi változás júniusi bejelentése óta készülhetnek arra, hogy az év végi határidőre elkészüljenek valamilyen megoldással.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) november végén kilátásba helyezte, hogy „amennyiben a járvány alakulása miatt esetleg a következő időszakban a plázák és a kisebb boltok korlátozott nyitva tartásra vagy bezárásra kényszerülnének, testületileg kezdeményezni fogják a január 1-jei határidő módosítását.”

Ugyanakkor a Pénzügyminisztérium államtitkára, Gion Gábor rövidre zárta a kérdést:

a kereskedőknek kellő idejük volt a felkészülésre, emellett egyszerűbb megoldásokkal is megfelelhetnek az előírásnak.

Mint elmondta, bár jelenleg a legelterjedtebb elektronikus fizetési mód a kártyás fizetés, azonban rendelkezésre áll az azonnali fizetés lehetősége is, amelynek technikai megvalósítása egy adott üzletben minimális tárgyi befektetést igényel. 

Ennek is több megoldása van, a hagyományos átutalástól kezdve a QR kód generálásán át a másodlagos azonosítók (mobilszám, e-mail cím, amit másodlagos azonosítóként a kereskedő hozzárendelt a bankszámlához) megadásáig.

A jogszabályalkotó tehát leszögezte, hogy ha a kereskedők egyszerűen elfogadják a pénztárnál az azonnali átutalást, például ha regisztrálnak és kiírnak egy másodlagos azonosítót a pénztárhoz, amire lehet utalni, teljesítik a szabályozó elvárását.

Az azonnali fizetési rendszer bevezetésének egyik alapvető célja volt, hogy azokban a fizetési helyzetekben jelentsen alternatívát a készpénzzel szemben, ahol eddig az elektronikus fizetések nem tudtak elterjedni valamilyen oknál fogva. A kisebb forgalmú boltokban, ahol a fizetési tranzakciók nem kifejezetten időkritikusak, egy mobilbankból indított átutalás könnyen a készpénz alternatívája lehet. Ez egy, a kereskedő számára szinte ingyenes megoldás, a legfontosabb, hogy azt kell megoldaniuk, a tranzakció beérkezéséről valahogyan értesítést kapjanak, ennek lehetnek díjai. Például SMS-értesítést kérhetnek az összeg beérkezéséről, vagy akár más módon, például push-üzenetben vagy e-mailben is kaphatnak értesítést, ha ezt a pénzforgalmi szolgáltatójuk lehetővé teszi számukra. Fontos megjegyezni, hogy bár ez a megoldás a kereskedő számára közel ingyenes is lehet, a vásárlónál a számlavezetési kondícióknak megfelelően felmerülhetnek átutalási költségek.

Eddig nagyjából 85 ezer másodlagos azonosítót regisztráltak az ügyfelek a bankoknál, és az MNB statisztikáiból kiderül, hogy az újfajta címzési módot az idei harmadik negyedévben 9974-en használták, 628 millió forintot küldtek ezen a módon a rendszerben. Ez valamivel magasabb szám, mint a második negyedévben regisztrált 8979 utalás és 552 millió forintos összeg, ugyanakkor még látszik, hogy az ügyfelek körében egyelőre széles körben nem terjedt el a másodlagos azonosítók használata. Ha a kereskedők között tömegével lesznek, akik a fenti megoldást választják, az nagyot lendíthet a másodlagos azonosítók szélesebb körű elterjedésén.

Forrás: portfolio.hu


Digitális fizetések 2021-ben: ezekkel az újdonságokkal már most számolhatsz

2020.12.29

Az idei év sok szempontból alaposan felforgatta az életünket és ez alól a pénzügyeink sem jelentettek kivételt. Egyes számítások szerint pár hónap alatt több évnyi digitális fejlődésen ment keresztül a piac, egymást követték a fejlesztések, legyen szó online számlanyitásról, pár másodpercen belül teljesülő utalásokról, vagy éppen a biometrikus azonosításról.

De mire számíthatunk 2021-ben? Az már biztos, hogy az innovációk, amiknek nagy lökést adott az idei év, jövőre is egymás után kopogtatnak majd az ajtón. Összeszedtük azokat a kifejezéseket, hogy te is jobban kiigazodj a digitális jövő megoldásai között.

Erős-ügyfélhitelesítés

Nem, nem fogunk súlyzókat és edzéstervet kapni a bankodtól, az erősítés ugyanis a fizetések védelmére vonatkozik. Január 1-jétől lép életbe egy uniós direktíva, ami minden elektronikus fizetés során kötelezővé teszi a kettős hitelesítést. Így például online vásárlásaid során kártyás fizetés esetén egy egyszeri kód megadásával, de akár ujjlenyomattal, archálóval is hitelesítheted majd a tranzakciót. Mindenképp ellenőrizd, hogy kártyakibocsátó bankodnak megvan-e már a napi szinten használt telefonszámod, mert erre kapod majd a hitelesítéshez szükséges SMS-eket. Még jobb, ha már most letöltöd a mobilbanki alkalmazást, mert sok szolgáltatónál elérhető lesz a biometrikus azonosítás is, így még egyszerűbben ujjlenyomattal, archálóval hagyhatod jóvá a fizetéseket.

Mobilbankolás

Ha már az erős-ügyfélhitelesítés miatt letöltötted, ma már érdemes a banki ügyleteid kapcsán is inkább a telefonod után nyúlnod. Számos szolgáltatás érhető el ezekben az alkalmazásokban, a hagyományos banki műveleteken – pl. átutalás, csoportos beszedések indítása – kívül nyithatsz megtakarítási számlát, feltöltheted a mobilod egyenlegét, sőt, akár buszjegyet és autópályamatricát is vásárolhatsz – mindezt digitálisan, az otthonod kényelméből.

Mobilfizetés

Talán ez nem is annyira újkeletű fogalom már, de idén a mobiltárcák népszerűsége is kirobbanó volt. Az MNB adatai szerint több mint félmillió bankkártyát digitalizáltunk – vagyis költöztettük ezeket a mobilokba. 6 banknál választhatsz saját, Android-alapú megoldást, 7 szolgáltatónál érhető el az Apple Pay, ráadásul pár hete a Google Pay is megérkezett Magyarországra, jelenleg 3 fintech szolgáltatónál érhető el. Talán mondanunk se kell, hogy a mobilod mindig magadnál tartod, így kétségkívül ez az egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb fizetési megoldás. Ráadásul a biztonságot a Mastercard MDES megoldása biztosítja, vagyis a kártyaadatok helyett ezekből generált tokenek vesznek részt az egyes tranzakciókban, de még ezt a védelmet is felturbózhatod, ha telefonod feloldásához plusz védelmet állítasz be akár tárcajelszó, akár biometrikus azonosítás formájában.

Azonnali fizetés már a boltokban is

Azt talán már tudod, hogy idén márciustól a belföldre indított átutalásaid jellemzően néhány másodperc alatt megérkeznek a kedvezményezett félhez. De hamarosan már a bolti fizetéseknél is vásárolhatsz majd közvetlenül bankszámlád terhére. Ha a bankszámládhoz nem tartozik kártya, vagy például fontos, hogy a másik fél azonnal megkapja a küldött összeget, ezek az alkalmazások a segítségedre lesznek. A Mastercard Pay by Account megoldása például ugyanúgy működik majd, mintha mobiltárcával fizetnél, a készüléked egyszerűen a terminálhoz érinted és mehetsz is tovább. A szolgáltatás a QR-kódokat is felismeri, így egy alkalmazással fizethetsz akár érintésmentesen a terminálnál, akár a QR-kód beolvasásával, ha az adott ülteben csak az lesz elérhető. Ráadásul a Mastercard a mobilfizetés kapcsán ismert technológiájával védi az adataidat: azokból ugyanis egy virtuális tokent generál, így ezek vesznek részt a tranzakcióban a számlaadataid helyett.

Forrás: 24.hu


Pár nap múlva már bárhol fizethetünk kártyával

2020.12.28

A bankkártya-tulajdonosok több mint felével előfordult már, hogy el kellett állniuk a vásárlástól, mert nem tudták a kívánt fizetési eszközt használni a számla kiegyenlítéshez. 42 százalékukat bosszantja is, hogy sok helyen nem lehet kártyával fizetni. 2021. január 1-től azonban minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére.

A karácsonyi vásárlás sokak számára stresszes időszak, amit tovább tetézhetett, ha vásárláskor azzal szembesültek a kasszánál, hogy elektronikus fizetési lehetőségek hiányában nem tudják hazavinni a kiválasztott terméket.

A bankkártyával rendelkezők 56 százalékával előfordult már, hogy azért állt el a vásárlás szándékától, mert nem volt lehetősége kártyával fizetni

– derül ki, egy az OTP Bank megbízásából végzett friss kutatásából. A leggyakrabban a fiatalokkal, valamint a Budapesten és megyeszékhelyen élőkkel esett meg, hogy meg kellett szakítaniuk vásárlásukat, mert nem tudtak a kívánt módon fizetni.

Míg a bankkártya-tulajdonosok 42 százalékát bosszantja, hogy több helyen nem lehet bankkártyával fizetni, addig 37 százalékukat – akik többnyire szintén bankkártyával fizetnek, ha van erre lehetőségük – nem zavarja, ha mégis készpénzt kell használniuk.

Leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a nagyvárosban élők elégedetlenek, ha nem fizethetnek bankkártyával.

Azt, hogy csak készpénzzel fizethetnek, a megkérdezettek a legtöbbször kiskereskedőknél, kisebb szolgáltatóknál, vagy piaci és egyéb árusoknál tapasztalták meg.

„Még célszerű többféle fizetőeszközt is magunkkal vinnünk a vásárláshoz, azonban erre várhatóan már nem sokáig lesz szükség. 2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére. Tehát hamarosan már egy péksütemény is kifizethető bárhol egy bankkártyával. Az OTP Csoport több megoldással is segít az eddig csak készpénzt elfogadó kereskedőknek és szolgáltatóknak, hogy megfelelhessenek a törvényi kötelezettségnek” – nyilatkozta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártya Elfogadói és Fejlesztési Főosztályának vezetője.

A 30 millió forint feletti árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak az OTP Csoport a POS-terminál igénylését javasolja. Ezekkel a terminálokkal bármely üzlet képessé válik a világon bármely bank által az ügyfeleik részére biztosított Mastercard, Maestro, VISA, VISA Electron, Vpay, American Express, JCB, UnionPay és OTP-emblémával ellátott bankkártyák, valamint árbevételtől függetlenül az egészségpénztári-, cafeteria- és SZÉP kártyák elfogadására.

Az alacsonyabb forgalmú, 30 millió forintos éves árbevétel alatti vállalkozások számára pedig az OTP Csoport a SimpleBusiness mobilalkalmazás használatát javasolja.

A kereskedők által letölthető telefonos alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség kínálható fel a vásárlók számára, mivel az applikáció lehetővé teszi a bankkártyás, illetve az azonnali fizetés lehetőségét is. Minden érintett kereskedőnek érdemes alaposan tájékozódnia a piacon elérhető megoldásokról, hogy a számára legmegfelelőbb konstrukciót választhassa.

Forrás: vg.hu


Két hét múlva nagy változás jön a fizetésben

2020.12.22

Az online pénztárgépet használó vállalkozásoknak 2021. január 1-ig kell biztosítaniuk az elektronikus fizetés feltételeit vásárlóiknak, ügyfeleiknek. Sokan azonban az utolsó pillanatra hagyják a döntést, az OTP Mobil nekik ajánlja saját fejlesztésű, a kártyaelfogadás és az azonnali fizetési rendszer előnyeit ötvöző mobil applikációját, a SimpleBusinesst, amelynek használatához a Visa támogatásával 50 százalékos csatlakozásidíj-kedvezményt biztosítanak.

Az OTP Mobil és a Visa közös kezdeményezése azzal segíti a jelenlegi gazdasági- és járványhelyzet miatt nehézségekkel küzdő, online pénztárgépet használó vállalkozásokat, hogy egyszerű, gyorsan bevezethető, érintésmentes és költséghatékony megoldást biztosítanak számukra az egyre sürgetőbb, elektronikus fizetésre való átálláshoz. A SimpleBusiness azoknak is jó megoldás lehet, akik innovatív, előremutató készpénzmentes fizetési megoldást szeretnének nyújtani vásárlóiknak, ügyfeleiknek.

Az, hogy hol vásárolunk, most fontosabb, mint valaha bármikor. A kisvállalkozások munkahelyeket teremtenek, előmozdítják az innovációt, és a jövedelmet a helyi közösségeknél tartják. Túlélésük kulcsfontosságú ahhoz, hogy gazdaságaink hogyan épülnek fel a jelenlegi válságból. Célunk, hogy Európában nyolcmillió kis- és középvállalkozást segítsünk a digitális átállásban - mondta Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője.

Tapasztalataink szerint a vírushelyzet főleg a kisebb vállalkozások terheit növeli. Úgy döntöttünk, hogy árkedvezményeket biztosítunk a számukra kifejlesztett alkalmazásunk, a SimpleBusiness használatához. Az egyszeri belépési díjat 19 ezerről 9,9 ezer forintra csökkentettük, a tranzakciós jutalékot pedig 0,99-ről 0,49 százalékra mérsékeltük. Az utóbbi kedvezmény az új belépők mellett a korábban szerződött partnereinkre is érvényes. Így a SimpleBusiness egyszerű, költséghatékony és innovatív választás lehet azon vállalkozóknak, akiknek a POS-terminál igénylése és fenntartása túl nagy anyagi terhet jelentene - fogalmazott Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese.

Az alkalmazás használatához mindössze egy megfelelő okostelefonra és stabil internetkapcsolatra van szükség. A SimpleBusiness segítségével a vállalkozók négy elektronikus fizetési módot kínálhatnak:

 • Linkes fizetés utalással - a vevő számára bármely internet bankkal elérhető.
 • Linkes fizetés bankkártyával - a vevő számára hazai és külföldi kibocsátású Visa és Mastercard bankkártyával igénybe vehető.
 • QR-kódos fizetés bankkártyával - a vevő számára szükséges a Simple applikáció letöltése és a Simple-fiók létherozása, ahová bármely típusú hazai kibocsátású bankkártya regisztrálható.
 • QR-kódos fizetés utalással - a vevő OTP Smart bankja képes a QR-kódot olvasni, de tárgyalások folynak a többi bankkal a szélesebb elérhetőség kialakítása érdekében.

Forrás: Napi.hu


Kötelező bankkártya terminál 2021-től - Kinek kötelező?

2020.12.04

A kérdésre egyszerű a válasz: ha most is kötelező online pénztárgépet használnunk, akkor jövőre már terminált is kell. Sokaknak egyértelmű, hogy a kötelezettek közé tartoznak-e, de íme néhány támpont azoknak, akiknek még nem egyértelmű a jogszabály.

 

A törvényi kötelezettség alapján a Magyar Kormány az online pénztárgép használatához kötötte a bankkártya terminál használatát. Azonban az idei évben több olyan pénzügyi jogszabályozás változás is történt, ami bonyolíthatja a kérdést.

Például most már minden vállalkozás és egyéni vállalkozó is köteles a kiállított számláit beküldeni a NAV-nak, ami szintúgy egy online felületen történik. Azonban fontos tudni, ez nem online pénztárgép! Minden vállalkozás beküldi ugyan online a számláit, de ettől nem mindenki használ online pénztárgépet is.

Kinek is kell akkor 2021-től bankártya terminált használnia?

A jogszabály szerint általánosságban elmondható, hogy:

 • gyógyszertárak,
 • autó- és motorszerelők és alkatrész kereskedők,
 • taxisok,
 • éttermek, kocsmák, büfék, szórakozóhelyek,
 • szállodák, panziók,
 • pénzváltók,
 • plasztikai sebészeti rendelők,
 • mosodák és ruhatisztítók
 • uszodák, edzőtermek, wellness szolgáltatók,
 • webáruházak,
 • utazási irodák,
 • kölcsönzők és
 • kiskereskedők

kötelesek bankkártya elfogadást biztosítani vevőik számára.

Forrás: veszpremikamara.hu


Januártól mindenhol fizethetünk azonnal, készpénz nélkül

2020.12.03

A pandémia alatt jóval biztonságosabb elektronikus úton fizetni, mint készpénzzel, ám akadnak olyan kiskereskedések, ahol erre nincs lehetőség. Ez azonban változni fog: 2021. január 1-től ugyanis minden online kasszával rendelkező kereskedő köteles lesz elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani ügyfelei számára.

„Üzletünkben csak készpénzes fizetésre van lehetőség”

– még ma is találkozhatunk ilyen és ehhez hasonló kiírásokkal kisebb üzletekben, ahol emiatt néha arra kényszerülünk, hogy továbbálljunk, otthagyjuk, amiket kiválasztottunk, hiszen egyre többen vannak azok, akik nem hordanak magukkal készpénzt. Az azonnali fizetés ugyanis nemcsak kényelmesebb, hanem a koronavírus szempontjából is biztonságos megoldást jelent, hiszen használatával közvetlen kapcsolat és otthonunk elhagyása nélkül is küldhetünk pénzt, vagy vásárolhatunk termékeket és szolgáltatásokat.

Nálunk kissé késve, csak 2020. március 2-től indult el ez a fizetési rendszer, melynek értelmében a hazai bankoknak képesnek kell lenniük a hét minden napján, 0–24 óráig, öt másodpercen belül célba juttatni a 10 millió forintos vagy annál kisebb átutalási tranzakciókat. Az azonnali fizetés rendszere új szolgáltatások is elindultak, mint például a fizetési kérelem, amikor például az áramszolgáltató kiküldheti az értesítést, azaz a fizetési kérelmet az ügyfélnek, amelyet csak le kell okéznia, és ezzel már be is fizette a számlát. Mindemellett elérhetővé vált a másodlagos számla azonosító terhére történő pénzküldés, ami azt jelenti hogy a bankszámlaszám mellett a kedvezményezett mobiltelefonszámának, e-mail-címének, adószámának vagy adóazonosító jelének megadásával is lehet utalnia. Ezenkívül a QR-kód lefotózásával indítható fizetés is lehetségessé vált.

Jövőre 60 ezerrel több helyen fizethetünk érintésmentesen

Ahogy szerte a világon, a bevezetés óta itthon is nagy sikerrel működik a szolgáltatás, az első havi tapasztalatairól készített MNB-összesítésnél kiderült, hogy a 2020. március 2-i indulást követő első hónapban a bankok egymás között 9,3 millió átutalást továbbítottak sikeresen, több mint 1 363 milliárd forint összértékben. A felméréséből az is kiderült, hogy a tranzakciók átlagos értéke 146 ezer forint volt, hétköznapokon átlagosan napi 385 ezer, míg hétvégenként 106 ezer tranzakció teljesült az azonnali rendszerben, és az is látszik, hogy az összes tranzakció 92 százaléka mindössze 2 másodperc alatt bonyolódott le. Ez is a szolgáltatás fő célja, hogy az azonnali átutalással a pénzösszeg 5 másodperc alatt megérkezzen a fogadó félhez, és használható legyen minden olyan helyzetben, amelyekben korábban készpénzt, csekket vagy bankkártyát használtunk.

Eddig azonban nem minden kiskereskedőnél élhettünk ezzel a fizetési lehetőséggel: az MNB legfrissebb jelentése alapján 2019 végén hazánkban 66 ezer online kassza mellett nem áll(t) rendelkezésre bankkártyás fizetés. Magyarországon több mint 9,4 millió – hazai kibocsátású – fizetési kártya van forgalomban, és közel 114 ezer fizikai bankkártya-elfogadó helyen 147 ezer terminál működik. Az MNB számai alapján a jelenlegi közel 114 ezerről év végére 174 ezerre nőhet az elektronikus fizetést nyújtó fizikai vállalkozások száma, ami nagy ugrás lesz a magyar piacon.

Még több funkció, még több lehetőség

Ehhez mérten a bankszolgáltatók is felkészülnek a jövő évi változásokra, a Mastercard például bejelentette, hogy Magyarországon is elérhetővé teszi az úgynevezett Pay by Account nevű számlaalapú fizetési szolgáltatását, így a vásárlók a kártyás vagy mobilos fizetéseknél megszokott gyorsasággal, kényelemmel és egyszerűséggel fizethetnek majd. A Mastercard multirail stratégiájának megfelelően többféle megoldást is kínál, így akár bankkártyás fizetésről, akár a bankszámlák közötti azonnali fizetésről van szó, indulásra kész szolgáltatásaival segíti a kereskedőket és pénzügyi szolgáltatókat.

Ez konyhanyelvre fordítva annyit jelent, hogy elég mindössze egy okostelefon, és akár egy boltban, akár online pár másodperc alatt fizethetünk.

A szolgáltatás önálló alkalmazásként vagy akár a mobilbanki applikáció egyik funkciójaként is alkalmazható. Bolti környezetben a kártyás fizetéskor megszokott módon, érintésmentesen, a POS-terminálnál történik a fizetés, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben nem egy bankkártya, hanem a vásárló bankszámlája vesz részt a tranzakcióban. Online vásárlás során pedig a Mastercard Pay by Accountot választva a vásárló a megszokott módon, az internetes kártyaterminál oldalon indíthatja el a tranzakciót, és a szolgáltatás a QR-kódos technológiát is ismeri, ami főleg az olyan mikrovállalati szegmenseknél lesz majd érdekes, ahol nehézkesebb a kártyás fizetés kialakítása. Ráadásul a Pay by Account az NFC-technológiával is működik, így nem kell a kód beolvasásával vacakolni, a telefonunkat csak a POS-terminálhoz kell érintenünk, és már meg is történik a fizetés, úgy, mint a mobiltárcák esetében.

Továbbá a kártyás fizetéseknél megszokott módon a vásárló Pay by Account esetében is visszakapja a pénzét a banktól, ha visszaélés áldozata lett, vagy ha nem azt a terméket, szolgáltatást kapta, amelyet szeretett volna. Kereskedői oldalon pedig nagy előny, hogy a szolgáltatás a már meglévő érintésmentes és internetes kártyaelfogadási infrastruktúrán működik, így nem szükséges hozzá nagyobb fejlesztés, beruházás.

A Pay by Account azok számára lesz igazán érdekes, akik valamilyen okból nem rendelkeznek bankkártyával, de nem szeretnének készpénzzel sem bajlódni a fizetéseik során.

Mi a helyzet a visszaélésekkel?

A vásárlók egyik gyakori és jogos kérdése a hasonló szolgáltatások, vagy akár az azonnali vásárlás kapcsán, hogy mennyire biztonságos, védve vagyunk-e a bankszámlákat megtámadó hackerekkel szemben. A jó hír, hogy a vásárlók biztonságát a Mastercard Zero Liability elve is szavatolja, vagyis a vásárló minden olyan esetben visszakapja a pénzét a banktól, amikor visszaélés áldozata lett, vagy ha nem azt a terméket, szolgáltatást kapta, amelyet szeretett volna.

Forrás: Telex


PM: számos módja van az elektronikus fizetési lehetőség biztosításának

2020.11.26

Több megoldás közül is választhatnak az online kasszát használó kereskedők, hogy megfeleljenek a törvényi előírásoknak, miszerint a következő évtől biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét – reagált a Pénzügyminisztérium szerdai közleményében Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége felvetésére, amellyel a január elsejei határidő módosítását kezdeményezik.

Az MTI-nek küldött közleményben az államtitkár kiemelte: a kereskedőknek kellő idejük volt a felkészülésre, emellett egyszerűbb megoldásokkal is megfelelhetnek az előírásnak, például a hagyományos átutalás lehetőségének biztosításával.

Megoldást jelenthet a bankkártyák vagy a telefonos fizetés elfogadása: ekkor úgynevezett POS terminált kell rendszeresítenie az üzletnek – ismertette Gion Gábor a közleményben. Mint mondta: már elérhető olyan technológia is, amely a kereskedő mobiltelefonját teszi alkalmassá az érintős kártyák leolvasására. Ugyanakkor mobilszolgáltatók is biztosítanak olyan eszközt, amelynek használatával megoldható a kártyás fizetés (mPOS). A legelterjedtebb fizetési mód a kártyás fizetés, azonban rendelkezésre áll az azonnali fizetés lehetősége is, amelynek technikai megvalósítása egy adott üzletben minimális tárgyi befektetést igényel. Ennek is több megoldása van, a hagyományos átutalástól kezdve a QR kód generálásán át a másodlagos azonosítók (mobilszám, e-mail cím, amit másodlagos azonosítóként a kereskedő hozzárendelt a bankszámlához) megadásáig. A pénzügyi kormányzat abban bízik, hogy hamarosan lesznek olyan gyors és biztonságos, az azonnali fizetésen alapuló mobiltelefonos alkalmazások, amelyek – szem előtt tartva az adatbiztonságot – megkönnyíthetik majd a fizetést.

Az államtitkár a tárca közleményében hozzátette: a kereskedőknek csaknem fél év állt rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a változásokra. Jelenleg hatvanezer olyan kereskedő szerepel a nyilvántartásban, amely online kasszát használ, azonban kizárólag készpénzt fogad el.

A szabályozás több szempontból is előnyös a magyar gazdaságra nézve: azon túl, hogy a vásárlók kényelmét is szolgálja, az elektronikus fizetés hasznos lehet a feketegazdaság ellen, az intézkedés több tízmilliárd forinttal csökkentheti a készpénzhasználatot. Ez a mostani járvánnyal terhelt időszakban kiemelt fontossággal bír – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

Forrás: orientpress.hu


Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

2020.11.25

Fél év elég volt a felkészülésre, egyébként is több megoldás van, hogy minden üzlet bevezesse január 1-jétől az elektronikus fizetést – írta a Pénzügyminisztérium a halasztást kérő kereskedőknek.

Több megoldás közül is választhatnak az online kasszát használó kereskedők, hogy megfeleljenek a törvényi előírásoknak, és 2021-től biztosítsák az elektronikus fizetés lehetőségét – ezt válaszolta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének. A szervezet azt kérte, hogy tolják el a 2021. január 1-ji határidőt, de az államtitkár szerint elég volt fél év a felkészülésre.

Az egyszerűbb megoldások között a hagyományos átutalás lehetőségének biztosítását, a bankkártyák vagy a telefonos fizetés elfogadását említette.Jelenleg hatvanezer olyan kereskedő szerepel a nyilvántartásban, aki ugyan online kasszát használ, azonban kizárólag készpénzt fogad el – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Forrás: HVG


Elektronikus fizetés a boltokban: megszólalt a kormány a halasztásról

2020.11.25

Több megoldás közül is választhatnak az online kasszát használó kereskedők, hogy megfeleljenek a törvényi előírásoknak, miszerint a következő évtől biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét – reagált Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége felvetésére, amellyel a január elsejei határidő módosítását kezdeményezik.

Megoldást jelenthet a bankkártyák vagy a telefonos fizetés elfogadása: ekkor úgynevezett POS terminált kell rendszeresítenie az üzletnek – ismertette Gion Gábor. Mint mondta: már elérhető olyan technológia is, amely a kereskedő mobiltelefonját teszi alkalmassá az érintős kártyák leolvasására. Ugyanakkor mobilszolgáltatók is biztosítanak olyan eszközt, amelynek használatával megoldható a kártyás fizetés (mPOS).

A legelterjedtebb fizetési mód a kártyás fizetés, azonban rendelkezésre áll az azonnali fizetés lehetősége is, amelynek technikai megvalósítása egy adott üzletben minimális tárgyi befektetést igényel. Ennek is több megoldása van, a hagyományos átutalástól kezdve a QR kód generálásán át a másodlagos azonosítók (mobilszám, e-mail cím, amit másodlagos azonosítóként a kereskedő hozzárendelt a bankszámlához) megadásáig. A pénzügyi kormányzat abban bízik, hogy hamarosan lesznek olyan gyors és biztonságos, az azonnali fizetésen alapuló mobiltelefonos alkalmazások, amelyek – szem előtt tartva az adatbiztonságot – megkönnyíthetik majd a fizetést.

Az államtitkár hozzátette: a kereskedőknek csaknem fél év állt rendelkézésükre, hogy felkészüljenek a változásokra. Jelenleg hatvanezer olyan kereskedő szerepel a nyilvántartásban, amely online kasszát használ, azonban kizárólag készpénzt fogad el.

A szabályozás több szempontból is előnyös a magyar gazdaságra nézve: azon túl, hogy vásárlók kényelmét is szolgálja, az elektronikus fizetés hasznos lehet a feketegazdaság ellen, az intézkedés több tízmilliárd forinttal csökkentheti a készpénzhasználatot. Ez a mostani járvánnyal terhelt időszakban kiemelt fontossággal bír.

Forrás: portfolio.hu


Elektronikus fizetés a boltokban: halasztást kérhetnek a kereskedők

2020.11.24

Jövő év elejétől minden online pénztárgép mellé elektronikus fizetési megoldást kellene biztosítani, azonban könnyen lehet, hogy a koronavírus miatt nehéz helyzetben lévő kereskedők a szabályozás elhalasztásáért lobbiznak majd – írja a Magyar Nemzet.

„Manapság sajnos nem az a legnagyobb gondja a hazai online pénztárgépet használó kereskedőknek, hogy jövő év január 1-jétől hogyan biztosítják majd a vevőiknek az elektronikus fizetés lehetőségét. Sokkal égetőbb kérdés számukra, hogy a közeljövőben lesz-e mit és kinek számlázni, és egyáltalán ki tudnak-e nyitni” – hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke.

Antalffy Gábor kijelentette azt is: Amennyiben a járvány alakulása miatt esetleg a következő időszakban a plázák és a kisebb boltok korlátozott nyitvatartásra vagy bezárásra kényszerülnének, testületileg kezdeményezni fogják a január 1-jei határidő módosítását.

Jövő év elejétől az online pénztárgépek mellé elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítania kell mintegy 40-60 ezer kereskedőnek, akinél eddig csak készpénzes fizetésre volt lehetőség. A kötelezettséget már nem csak kártyás fizetéssel teljesíthetik, hanem jó alternatívát jelenthet számukra egy azonnali fizetési rendszerre épülő megoldás is. Az elektronikus fizetési piacot a lépés minden bizonnyal jelentősen felpörgethetné, hiszen januártól kezdve, ha valaki egy fillér készpénz nélkül indul el, de van kártyája, bankszámlája, biztos lehet benne, hogy elektronikusan fizethet a boltokban.


Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentettek be: minden bankszámlás érintett

2020.11.24

Számos ügyet lehet majd elektronikusan intézni, és mindenhol lehet majd készpénz nélkül fizetni, ahol van online pénztárgép, a banki és földhivatali ügyintézés egyszerűsödik, az értékbecslés és a közjegyző olcsóbb lesz - ígérte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hat pontot fogadott el a gazdaságvédelmi operatív törzs - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. Az intézkedéseket a Magyar Bankszövetséggel együttműködve hozták meg.

Elfogadták, hogy ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőség nyílik az elektronikus fizetésre is. Ez mintegy 50-60 ezer elfogadóhelyet jelent, és jelentősen, több tízmilliárd forinttal csökkenti éves szinten a készpénzhasználatot. Ez az intézkedés teljesen szembemegy azzal, amit a Magyar Nemzet írt ma, hogy a kiskereskedők az elektronikus fizetés kötelezővé tételének január 1-től történő elhalasztását kérnék a járványra hivatkozva.

Az elektronikus banki ügyintézést kiterjesztik, egyszerűbb lesz a pénzügyek intézése, akár évente 2 millióval is csökkenhet a személyes banki ügyintézések száma. A földhivatalokba is be lehet majd nyújtani elektronikusan iratokat, ezzel évente 130 ezer ügyben egyszerűsödhet az eljárás. Ide tartoznak majd az ingatlanszerzéssel és a hitelfelvétellel kapcsolatos ügyek. Széles körben válik majd elérhetővé az ingyenes értékbecslés az ingatlanoknál, az ügyek egyharmadában egy adatbázis alapján is el tudnák ezt végezni a bankok, ami az ügyfeleknek 30-50 ezer forint megtakarítást jelenthetne.

A közjegyzői munka is felgyorsul és egyszerűsödik ingatlanügyekben, ez évente 60 ezer ügyfélnek jelent több tízezer forintos megtakarítást. A digitális dokumentumkezelés bevezetésére a 6,5 millió bankszámlával rendelkező ügyfél miatt van szükség - mondta Varga.

Forrás: Napi.hu


Döntöttek Varga Mihályék: egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban intézhetjük az ügyeinket

2020.11.24

A Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével ma délelőtt ülesező gazdaságvédelmi operatív törzs megerősítette, hogy 2021. január 1-jétől az online pénztárgépeket üzemeltetők kötelesek lehetővé tenni az elektronikus fizetést. Dacára annak, hogy a járványhelyzetre hivatkozva annak elhalasztását kérte a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ).

A pénzügyek intézését könnyítő javaslatokról tárgyalt a gazdaságvédelmi operatív törzs – közölte Varga Mihály a mai ülésről a Facebook-oldalára feltett videóüzenetében. A Magyar Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium javaslataira építve 6 pontot fogadtak el, amelyek mindegyike egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi az ügyintézést.

Varga Mihály kijelentette, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs eddig megvalósult 44 intézkedéséhez hasonlóan a fentieket is rövid időn belül bevezetik, hogy mégis mikor, azt nem részletezte.

A meghozott intézkedések a következők:

 1. Ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetővé válik az elektronikus fizetés is. Ez Varga Mihály szerint további 50-60 ezer új elfogadóhelyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.
 2. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztésével a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbb lesz a pénzügyek intézése. Akár évi 2 millióval is csökkenhet a személyes ügyintézések száma – mondta a pénzügyminiszter.
 3. A földhivatalokba elektronikusan benyújtható iratokkal évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás Varga Mihály szerint. Ide tartoznak például az ingatlanszerzéssel vagy a hitelfelvétellel kapcsolatos ügyek.
 4. Széles körben válhat díjmentessé az ingatlanok értékbecslése is, ezt a jövőben a számítások szerint az ügyek egyharmadában egy erre a célra létrehozott adatbázis alapján végeznék el a bankok. Egy-egy ügyfél így 30-50 ezer forintos megtakarítást érhet el – prognosztizálta a pénzügyminiszter.
 5. Az ingatlanügyekben a közjegyzői közreműködés is felgyorsul és egyszerűsödik. Ez Varga Mihály szerint évente 60-70 ezer ügyfélnek jelent majd több tízezer forintos megtakarítást.
 6. A digitális dokumentumkezelés bevezetésére pedig a 6,5 millió bankszámlával rendelkező magyar nagyobb biztonsága érdekében van szükség – vélte a pénzügyi tárca vezetője.
Forrás: privatbankar.hu

A járvány miatt fejlesztik az elektronikus ügyintézést

2020.11.24

A készpénzforgalom további csökkentéséről és az elektronikus ügyintézés fejlesztéséről határozott a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs.

— A Törzs támogatta és megerősítette, hogy ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez további ötven-hatvanezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az elektronikus fizetési ehetőségek elterjedése természetes velejárója a modern gazdaságnak, ez egy olyan trend, amit Magyarország sem tud elkerülni, mondta el az Euronewsnak Pogátsa Zoltán közgazdász.

— Vannak olyan országok, ahol gyakorlatilag már készpénzmentesen történik a kereskedelem és a gazdaság egésze. Tehát ez egy elérhető cél, és ebből a szempontból Magyarország egyébként le volt maradva, és az adatkezelés, dokumentumkezelés, e-kormányzás szempontjából is. Tehát bőven van még mit behozni – mondta Pogátsa Zoltán közgazdász.

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs döntése értelmében ezentúl a bankokban és a földhivatalokban is egyre több ügyel lehet majd elintézni elektronikusan.

Forrás: hu.euronews.hu


Kutatás az elektronikus fizetés helyzetéről a COVID-19 világjárvány alatt

2020.11.21

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) tagjai közreműködésével újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett a hazai elektronikus fizetés helyzetéről. A Szövetség ezúttal megyeszékhely-szintű városi felmérés keretében mérte fel a magyar lakosság elektronikus fizetéssel kapcsolatos ismereteit, preferenciáit és igényeit a koronavírus okozta megváltozott helyzetben.

A 2020. szeptember-októberi kutatás során az EFISZ elsősorban a hazai lakosság elektronikus fizetéssel kapcsolatos tájékozottságára és szükségleteire volt kíváncsi, valamint arra, hogy elektronikus fizetéskor a lakosság milyen tényezőket részesít előnyben a pandémia okozta rendkívüli helyzetben.

A fogyasztói szokások kutatásából egyértelműen kiderült, hogy a hazai lakosság egyre nagyobb számban használ korszerű infokommunikációs eszközöket, ezen eszközökön pedig egyre többen vesznek igénybe elektronikus fizetési szolgáltatásokat.

A korábbi kutatások eredményeivel összevetve látható, hogy továbbra is a készpénz a leginkább használt fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a különböző készpénzkímélő fizetési megoldások volumene.

A fogyasztói szokások elemzéséből kiderült, hogy a prepaid kártyákra épülő szolgáltatásokban továbbra sincs robbanásszerű növekedés, ugyanakkor a mobilfizetési megoldások népszerűsége növekszik.

Az elektronikus fizetési szolgáltatásokban egyre népszerűbbek a QR-kód alapú megoldások a felhasználók körében, ugyanakkor a felhasználók már figyelnek a szolgáltatások árára is, és ez a választási preferenciáikat is befolyásolja.

A kutatás rávilágít arra is, hogy kezdünk egyre tudatosabb felhasználók lenni, illetve egyre jobban figyelünk a pénzügyi tudatosságra való nevelésre is.

„Összességében elmondható, hogy a járványügyi helyzetben egyre nyitottabbak lettek a felhasználók a korszerű digitális szolgáltatásokra és az ezekhez kapcsolódó elektronikus fizetési lehetőségek alkalmazására. Ezek a szolgáltatások segíthetik a gazdaság működésének a fenntartását ebben a pandémiás helyzetben is. A felhasználók nyitottsága egyben lehetőséget is jelenthet a hazai vállalkozásoknak, hogy korszerű, innovatív és versenyképes megoldásokkal jelenjenek meg a piacon, tovább növelve ezzel a gazdaság ellenálló képességét” - nyilatkozta Veres Mihály, az EFISZ elnöke.

Forrás: prim.hu


A kiskereskedők nyakán az e-fizetés

2020.11.17

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosítása értelmében 2021. január 1-jétől valamennyi online kasszát használó kereskedő köteles lesz elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a vásárlóinak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatásai szerint tavaly szeptemberben 213 ezer online kassza üzemelt Magyarországon, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint ugyanakkor idén június végén 112 ezer kereskedőhelyen 152 ezer bankkártya-elfogadó POS-terminál üzemelt. Így nagyjából 60 ezer online pénztárgép mellett kell megteremteni az elektronikus fizetés lehetőségét januárig.

A jogalkotó célja egyértelműen a készpénzhasználat visszaszorítása volt. Hiába van hazánkban egy évtizede 9 millió bankkártya forgalomban, a bankkártya-elfogadás a legutóbbi évekig csak azokra a nagy kereskedőkre koncentrálódott, ahol sokan vásároltak, a POS-készülékek száma csak 2016-ban lépte át a 100 ezret.

Az elmúlt években kormányzati program indult a bankkártya-elfogadás népszerűsítésére, az újabb áttöréshez azonban a koronavírus-járvány kellett, amely alapvetően módosította a fogyasztói szokásokat, s előtérbe került a biztonság a fizetésforgalom terén is.

A pandémiás helyzetben az emberek egyre gyakrabban használják vásárlásra a plasztikjaikat. Az online pénztárgépes adatok azt mutatják, hogy augusztusig a készpénzes vásárlások darabszáma 36, értékük 23 százalékkal esett vissza (amiben természetesen a járvány miatti boltzárások is nagyban közrejátszanak). Eközben a kártyás vásárlások száma csak 10 százalékkal csökkent, az így elköltött összeg pedig 3 százalékkal még emelkedni is tudott éves összevetésben.

Az e-fizetés elterjedése előtt álló akadályok közül ma már lényegében csak az a korábbi vélekedés áll, amely szerint az elektronikus (bankkártyás) fizetés drága mulatság. Ám az elmúlt években a már említett kormányzati program révén a legkisebb kereskedőknek is elérhetővé vált, hogy akár 1 százalék alatti költséggel telepítsenek bankkártya-elfogadó terminált, az MNB statisztikái szerint az a kereskedő, aki napi 10-12 ezer forint értékű bankkártyás forgalmat tud realizálni, átlagosan 1,5 százalékos költség mellett tud szolgáltató partnert találni.

Sokaknak persze a fenti díj is magasnak tűnhet, ám a költségeket érdemes azok kereskedelemre és bevételre gyakorolt hatásával együtt vizsgálni. Ma már a vállalkozások a közterheiket (például adó- és járulékfizetésüket) csak elektronikusan fizethetik, s a cégek közötti kereskedelemben az immár értékhatár nélküli online számlázás húzza magával az e-fizetés elterjedését. A bevételi oldalon az online pénztárgéppel rendelkező kereskedőknél az év első nyolc hónapjában a készpénzes fizetés átlagértéke 2762 forint volt, miközben bankkártyával ennek több mint kétszeresét, 6354 forintot költöttek a vásárlók. Számos kutatás azt mutatja, hogy az ügyfelek 15-20 százalékkal többet költenek a kereskedőknél, ha nem kell figyelemmel lenniük arra, mennyi készpénz lapul a tárcájukban. Ezt hívják impulzusvásárlásnak, amelynek forgalomnövelő hatásával szemben a már említett 1-1,5 százalékos költség hatékony befektetésnek bizonyul, arról nem is beszélve, hogy a kártyaelfogadás költségeiben egyéb banki költségek is benne vannak.

A technika fejlődésével a bankkártya-elfogadás infrastrukturális háttere is egyre olcsóbb lesz: azt már-már megszoktuk, hogy plasztik helyett sokan a mobiltelefonjukba digitalizált bankkártyájukkal fizetnek, ám az okostelefonok egy applikáció segítségével arra is alkalmasak, hogy bankkártya-elfogadóvá váljanak.

Ráadásul az e-fizetésen ma már nem csak a bankkártyás fizetést értjük. Hazánkban a világon elsőként 2020 márciusától valamennyi pénzintézet köteles biztosítani az azonnali átutalást, ezáltal a hét minden napján, 24 órában, maximum 5 másodpercen belül teljesülnek a 10 millió forint alatti átutalások. Ezzel a sebességgel már a kereskedelmi egységekben való fizetésre is alkalmas a megoldás. A hozzá kapcsolt kényelmi szolgáltatások azt is lehetővé teszik, hogy a fizető félnek ne kelljen az eladó hosszú bankszámlaszámát bepötyögnie, ezt egy QR-kód megadásával a bankja által biztosított felületen lehet abszolválni, illetve arra is van mód, hogy a kereskedő másodlagos azonosítót rögzítsen, így az átutalás fogadóját a mobilszáma, e-mail-címe vagy – kereskedők esetén ez is jól jöhet – adószáma alapján azonosíthatja a bank. Az azonnali átutalással ősztől az is lehetséges, hogy a befizetendő összeget a kereskedő „kérje el” a vevőjétől: a fizetési kérelemmel pillanatok alatt megtörténhet a fizetés, a kereskedő pedig biztos lehet benne, hogy pontosan a számla végösszegét fizette ki a tranzakciót jóváhagyó vevője.

A következő hetekben tehát a kereskedőknek tájékozódniuk és az általuk választott e-fizetési módra szerződniük is kell az érintett szolgáltatóval.

Forrás: vg.hu


Zöld utat kapott a bankkártyás fizetés idei nagy újítása

2020.11.16

Jövőre is megmaradhat az érintéses kártyás fizetéseknél a 15 ezer forintos PIN-kód nélküli értékhatár, miután a kártyatársaságok és a pénzintézetek is támogatják a megemelt limit fenntartását a törvényi határidő lejárta után is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A tájékoztatásuk szerint a koronavírus-járvány tavaszi időszaka alatt megemelt értékhatárral az érintéses tranzakciók csaknem 90 százalékánál lehet PIN-kód megadása nélkül fizetni, az arány mintegy 28 százalékponttal magasabb, mint a korábbi, 5 ezer forintos értékhatárnál.

A jegybanki információk alapján a visszaélések aránya nem nőtt az értékhatár emelésével, ezért az MNB úgy látja, hogy a járványhelyzetben a fizikai érintkezés kockázatainak csökkentésére irányuló sikeres intézkedés hosszabb távon is kedvező hatásokat eredményezhet az elektronikus pénzforgalomra, így indokolt annak a fenntartása.

Mivel a törvény csak 2020. december 31-ig határozza meg a 15 ezer forintos értékhatár kötelező alkalmazását, ezt követően a korábbi gyakorlatnak megfelelően a kártyatársaságok a pénzforgalmi szolgáltatókkal egyeztetve elvileg szabadon állapíthatják meg a limit nagyságát - írták. Az MNB ezért megkereste a kártyatársaságokat, illetve a Magyar Bankszövetséget az álláspontok feltérképezésére. Miután a 15 ezres limit szinten tartásával a szektor szereplői is egyetértettek, így nem várható annak visszaállítása 2020. december 31-et követően sem.

Forrás: infostart.hu


Itt a bizonyíték: bámulatosan működik a magyar gazdasági csodafegyver

2020.11.15

A kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek kedvező hatása egyértelmű - derül ki a legutóbbi, 2019-es adatok vizsgálatából. Az adóelkerülés csökkentése érdekében tett lépések hatására már 20 százalék közelébe emelkedett az effektív áfakulcs. A gazdaságfehérítés érdekében 2013 óta sorozatban hozott intézkedések, vagyis a magyar gazdasági csodafegyver pedig sok gazdasági szereplő számára hoz látványos előnyöket.

Hatodik éve töretlenül tart a magyar gazdaság fehéredése - derül ki a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben megjelent költségvetési jelentésekből, amely külön fejezetet szentel a forgalmi adók elkerülésének csökkentésére tett főbb lépéseknek és azok eredményeinek. A jegybanki szakértők emlékeztetnek arra, hogy az adóelkerülés csökkentése a gazdaság minden szabálykövető szereplője számára közvetlen és közvetett előnyökkel jár.

A költségvetési egyenleg javulása, illetve változatlan egyenleg melletti adókulcs-csökkentésen túl, az adóelkerülés mérséklésével igazságosabbá válik a verseny, ami kedvezőbb az egész gazdaságnak. A tőke és a munkaerő a valóban versenyképes, a szabályok betartása mellett is eredményesen működő vállalkozásokhoz áramlik. Emellett az adók be nem fizetése gyakran együtt jár a munkavállalói jogok megsértésével is: az alkalmazottaknak esetleg nem jár betegszabadság, a vállalatok nem, vagy csak részben fizetnek egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot, miközben az állam által biztosított szolgáltatásokat igénybe veszik. Végül nemzetgazdasági szempontból fontos az is, hogy az adóelkerülés torzítja a statisztikákat, amelyek a gazdaságpolitikai döntések megalapozásául szolgálnak - sorolják a közgazdászok.

A jegybanki szakértők egészen 2013-ig mennek vissza, az első és nagy hatású intézkedés ugyanis az online pénztárgépek bevezetése volt. A hatóságok célja az OPG bevezetésével a számla nélküli eladások visszaszorítása, illetve az adóhatóság ellenőrzési és kiválasztási folyamatának támogatása volt. A bevezetés első ütemében a készülékek üzembehelyezésére 2013 és 2014 szeptembere között került sor folyamatosan. Az intézkedés eredményeképpen nagyjából 100 ezer cég közel 200 ezer online pénztárgépet helyezett üzembe. A vállalatok 70 százaléka egy online pénztárgépet vásárolt, de több mint négyezer olyan cég volt, amelyik ötnél több kasszát cserélt le. Az online pénztárgépekben regisztrált forgalom 83 százaléka a kiskereskedelemhez vagy a vendéglátóiparhoz (szálláshely-szolgálatás és vendéglátás) köthető. Az első hullám sikerei alapján az online pénztárgépek kötelező használatát 2017. január 1-től kiterjesztették a taxis személyszállítási, gépjárműalkatrészkiskereskedelmi, javítási ágazatokra és további szolgáltatói tevékenységekre is.

Az online pénztárgépek bevezetésén túl az adóelkerülés visszaszorítását segítette a 2015 elején bevezetett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER), amelynek segítségével nyomon követhetővé vált az árucikkek valós útja és ezáltal megelőzhetővé válnak a közúti fuvarozással és áruforgalommal kapcsolatos áfacsalások is - idézik fel a jegybank szakértői.

A harmadik, jelentős eredményeket hozó lépés volt az Online Számla Rendszer bevezetése 2018-ban. A jogszabály 2018. július 1-jétől tette kötelezővé az online adatszolgáltatást a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról. 2020. július 1-től az Online Számla rendszere kiterjesztésre került a 100 ezer forint alatti áfatartalommal rendelkező tranzakciókra is, 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákat is látni fogja a NAV. A lépések eredményeként 2021-től az adóhatóságnak lehetősége nyílik – az e-szja-hoz hasonlóan – az áfabevallások elektronikus kiajánlására, ezzel csökkentve a cégek adatszolgáltatási terheit.

Az adóelkerülés csökkentése érdekében tett lépések eredményeként az áfarés mértéke hazánkban 2013 2019 között az EU-s átlag alá, 14,5 százalékponttal csökkent - állapítják meg az MNB elemzői. Az áfa esetében jelentkező adóelkerülés leggyakoribb mérőszáma megmutatja a gazdasági folyamatok alapján elméletileg fennálló áfakötelezettség és a ténylegesen beszedett áfa-bevétel különbségét. Az Európai Bizottság szeptemberben megjelent legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy 2018-ban Magyarország az EU s országok közül a legnagyobb mértékű gazdaságfehéredést érte el előző évhez képest. Az előzetes becslések szerint 2019 végére Magyarországon 6,6 százalékra csökkent az áfarés mértéke, mellyel a magyar mutató értéke 4 százalékponttal kedvezőbb az EU átlagnál, és 6 százalékponttal a visegrádi országok átlagánál.

A jegybank szakértői ugyanakkor nemcsak az áfarést használják a gazdaságfehérítés fontos mutatójaként, hanem az effektív áfakulcsot. Ez pedig szintén egyértelműen jelzi a bevételek emelkedését. Az MNB közgazdászai azt írják: az effektív áfakulcs azt mutatja meg, hogy a ténylegesen beszedett áfa hogyan viszonyul az elméletileg elérhető adóalaphoz. A mutató akkor emelkedik, ha nő a hivatalos áfakulcs, illetve, ha az adóbeszedés hatékonysága valamilyen intézkedés hatására javul.

A mutató 2013 és 2015 közötti számottevő emelkedése az áfakulcs változtatása nélkül következett be, tehát alapvetően az online pénztárgépek bevezetéséhez köthető. Az effektív kulcs enyhén csökkent 2016 2017-ben az áfa célzott – új ingatlanra, néhány alapvető élelmiszerre és szolgáltatásra vonatkozó – csökkentésének következményeképp.

Forrás: portfolio.hu


Kiborulhatnak a könyvelők az elviteles ételekre belengetett 5 százalékos áfa miatt

2020.11.13

Szerda éjjel rendeletben szabályozták a home office-t, ma reggel pedig egy rádióműsorban jelentették be, hogy öt százalékra csökken az elviteles és házhozszállított ételek áfája. Az alkalmazással lehetnek gondok.

A Niveus Consulting Group jogi partnere, Fischer Ádám szerint a home office szabályozására született rendelet rendkívül egyszerűen és praktikusan kezeli az ismert problémát: lehetővé teszi az eltérést a Munka Törvénykönyvében eddig is szereplő távmunka-szabályozástól. Az Mt. szerinti távmunka ugyanis eredetileg csak arra vonatkozik, ha valaki kizárólag otthonról végzi a munkáját, a részben irodai, részben otthoni munkavégzés elvileg nem tartozik a hatálya alá. A rendelet, amely a veszélyhelyzet fennállása idején hatályos, lehetővé teszi az említett szabálytól való eltérést, azaz a cégek és munkavállalóik úgy is megállapodhatnak, hogy a távmunka szabályait akkor is alkalmazzák, haa munkavállaló nem kizárólag otthonról végzi a munkáját.

Ami még fontosabb, hogy lehetővé tették a cégeknek a home office adómentes támogatását havi szinten a minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig (16 100 forintig). A szakértő azonban úgy véli, problémát jelenthet, hogy a rendelet szerint „a munkaszerződésében foglaltak szerint távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak” részére nyújtható az adómentes támogatás. Mivel az Mt. szerint elvileg a munkaszerződést írásba kell foglalni és csak írásban lehet módosítani, ezért a támogatás nyújtásához mindenképpen legalább egyszer találkoznia kell a munkáltatónak és a munkavállalónak, hogy írásban is sor kerüljön a munkaszerződés módosítására, különben a NAV kifogásolhatja a költségtérítés adómentességét.

Szintén kérdés, hogy milyen időszakra adható a támogatás, mivel hónap közepén lépett hatályba a rendelet, konkrétan csütörtökön. A rendelet semmilyen átmeneti rendelkezést nem tartalmaz, ezért álláspontjuk szerint a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg akár a teljes novemberi hónap vonatkozásában kimeríthető, tehát a hátralévő két hétre is ekkora összeg adható adómentesen. Itt nagy szükség lenne egy kormányzati vagy adóhatósági útmutatásra.

Az elviteles és házhoz szállított ételek 5 százalékos áfája

Még nem jelent meg az erre vonatkozó rendelet, így itt csak a bejelentésre tudunk hagyatkozni, ami üdvözlendő, de a nehéz helyzetbe került éttermeket segítő változásnál is a részletek lesznek az igazán érdekesek.

Fischer Ádám szerint, ha az áfacsökkentés a home office szabályhoz hasonlóan azonnal hatályba lép, az nagyon megnehezítené a november havi könyvelést, teljesen példa nélküli lenne a hónap közepi áfakulcsváltozás. Ugyanígy problémát okozhat majd, ha a veszélyhelyzettel együtt hatályát veszti a kedvezmény, hiszen a veszélyhelyzet vége sem feltétlenül hónap végére fog esni. Ezért azt várják, hogy a kedvezmény december 1-jétől lesz hatályos, és adott esetben a veszélyhelyzetet követően is hatályban marad, például a megszűnés napját magában foglaló hónap végéig. Az áfa esetében (figyelemmel többek között az online pénztárgép alkalmazásának kötelezettségére) ugyanis sokkal nehezebb visszamenőleg bevezetni egy adócsökkentést, bár teljesen ezt sem zárható ki.

A december 1-jei bevezetés – bár a könyvelést jelentősen megkönnyíti – rossz hír lenne a vendéglátósoknak annyiban, hogy a hónap végéig még a 27 százalékos áfakulcsot kellene alkalmazniuk. Kíváncsian várják, hogyan oldja fel a kormány ezt a dilemmát.

Forrás: 24.hu


Új hét, új ellenőrzések – a NAV-osok ide készülnek

2020.11.09

Míg a fővárosban és több megyében a távol-keleti árukat forgalmazó kereskedők, piacok számíthatnak ellenőrzésre, akad olyan megye, ahol a játékkereskedők és a Márton-napi libalakomát hirdető vendéglátóhelyek készülhetnek az adóhivatal munkatásaira. Itt a NAV Adótraffipax listája.

KELET-BUDAPESTA NAV frissített összesítése szerint a fővárosi keleti részében a NAV-osok november 9. és 13. között a távol-keleti árukat értékesítő kereskedőket, piacokat és bevásárlóközpontokat fogják felkeresni. Hogy mit ellenőrznek? A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, illetve az áruk eredetét vizsgálják.

BÁCS-KISKUN MEGYE

 Ahogy már korábban megígérték, nem csak októberben, de novemberben is az autógumi-szerelő vállalkozásokat ellenőrzik. A hatóság emberei a forgalomszámlálást is végezhetnek, valamint az online pénztárgépbe rögzített bevételek alakulását folyamatosan elemzik.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai november 9. és 13. között az online pénztárgépek adatkommunikációját, a nyugta- és számlaadást, valamint az alkalmazottak bejelentésének szabályszerűségét ellenőrzik a kereskedőknél és a vendéglátóhelyeken.

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYE

A megyében az adóhatóság munkatársai még októberben Mindszenten és Szegváron ellenőriztek. A tapasztalatok alapján november 9. és 11. között mindkét településen újabb ellenőrzések várhatók – írja az adóhatóság.

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE
A megyében a NAV emberei egész novemberben a vendéglátóegységeket, valamint az ételrendeléssel és házhozszállítással foglalkozó vállalkozásokat ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

HAJDÚ-BIHAR MEGYENovember 11-én a megyei építkezéseken ellenőrzi a szabályszerű foglalkoztatást. De mint megjegyzik, a közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

HEVES MEGYEEgész novemberben a mobiltelefon- és játékkereskedő vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYESzintén egész novemberben a szolgáltató szektorban ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát és a foglalkoztatás szabályszerűségét, de itt is megjegyzik, a közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEA NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. november 9. és 13. között a távol-keleti árukat értékesítőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

NÓGRÁD MEGYENovember 9. és 13. között az alábbi területeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:
 • november 9. (hétfő)                    Rétsági járás,
 • november 10. (kedd)                   Balassagyarmati járás,
 • november 11. (szerda)                 Salgótarjáni járás,
 • november 12. (csütörtök)            Pásztói járás,
 • november 13. (péntek)                Szécsényi járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják az autógumi-szerelőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, illetőleg a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

Az adóellenőrök a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek vizsgálatokat.

Forrás: piacesprofit.hu


CashCube Smart

2020.11.08

Megérkezett a CashCube pénztárgépek legújabb testvére, amely az eddig megszokott minőséget még magasabb szintre emeli. A CashCube Smart pénztárgép raktárkészet kezlő rendszerrel, számlaírással felruházva kimagasló segítsége lesz az üzleti életben. A CashCube Smart pénztárgép működhet egy egyszerű megszokott pénztárgépként is, de olyan újításokat tartalmaz amit eddig még egy pénztárgép sem mondhat el magáról. Rövidesen bevezető áron lehet az Öné, ne maradjon le róla, erre a pénztárgépre érdemes várni.

Januártól kezdődhet a magyarok igazi leválása a készpénzes fizetésről

2020.11.03

Januártól szektortól függetlenül minden online pénztárgépet használó vállalkozásnak kötelező lesz valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítania. Ezzel eljöhet a márciusban indult, kisebb összegű vásárlásokhoz ajánlott, banki átutalással teljesülő azonnali fizetés áttörése is, ha a kereskedőknek és a vásárlóknak is sikerül megugrani a technológiai feltételeket.

A kormány még áprilisban, a járvány első hulláma közepén döntött úgy, hogy 2021. január 1-től minden, online kasszát használó kereskedőnek kötelező legyen a nemzetgazdasági szinten évi mintegy százmilliárd forintba kerülő, ráadásul potenciálisan vírusterjesztő készpénzforgalom visszaszorítása érdekében elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítania. Az átállás 40-60 ezer kereskedőt, szolgáltatót érint országszerte.

Jelenleg mintegy 112 ezer fizikai elfogadóhelyen és mintegy 15 ezer internetes áruházban lehet kártyával is fizetni az országban, de a magyarok továbbra is nagyon szeretik a készpénzt. A jegyban tanulmánya szerint az elektronikus fizetési módok használatának járvány alatti jelentős növekedése ellenére a teljes regisztrált kiskereskedelmi és vendéglátóipari vásárlások háromnegyedét továbbra is készpénzben bonyolította a lakosság.

A fennmaradó mintegy 25 százalékon kell osztoznia a bankkártyáknak és az azonnali fizetési megoldásoknak – az OTP Banknál azonban nem tartanak attól, hogy a két elektronikus fizetési megoldás kioltaná egymást. Egyelőre a kártyák adják az elektronikus tranzakciók zömét, és bár az utalások száma is emelkedik, nem látszik nyoma annak, hogy ez a kártyás vásárlások kárára történne. Inkább egymást kiegészítő szolgáltatásokról van szó, amelyek különböző kereskedői szegmenseknek nyújtanak a számukra megfelelő fizetési megoldást. Folyamatosan jelennek meg az azonnali fizetési rendszerhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások, amelyek közül a fizetési kérelmek és a QR-kódokat is használó fizetési megoldások tömeges elterjedése hozhat majd jelentős megtérülést.

Az elektronikus fizetési lehetőség bevezetése plusz kiadást jelent ugyan a kereskedőknek, de ez sokszorosan megtérülhet a másik oldalról. Miközben az elektronikus fizetés teljesen járványbiztos és fizikailag is sokkal biztonságosabb, mint a készpénz kezelése, használatával többletbevételhez is juthat a vállalkozás, mivel a kártyával fizető vásárlók jellemzően többet is költenek, online vásárlás esetén nagyobb a kosárértékük. Így az elektronikus fizetéssel nőhet az azt bevezető kereskedő vállalkozásának forgalma és nyereségessége is.

Forrás: g7.hu


Diadalmaskodik a kártya a készpénz felett!

2020.10.20

A kormány legújabb jogszabálya alapján, 2021. január 1-től minden online pénztárgépet használó számára kötelezővé tette a bankkártya terminál bevezetését. Sokan gondolhatják- „Megint csak a bankok zsebét tömhetem!”, (nem is ok nélkül,) hiszen a bankkártya terminál beszerzése és üzemeltetése költséges dolog. Jobban utána nézve azonban láthatjuk, a terminál bevezetéssel járó kiadások értéke elenyésző a bankkártyával egyre többen, és többet vásárló magyar lakossággal szemben.


Kezdjük azzal a bíztató ténnyel, hogy évek óta megfigyelhető Magyarországon a készpénz használat háttérbe szorulása, és a bankkártyás fizetések előretörése. Idén eljutottunk oda, hogy magyar vásárlók drasztikusan kevesebb készpénzt vettek fel, mint amennyit költöttek bankkártyájukat használva.

A jelenlegi vírus helyzet és egészségügyi megfontolások csupán ráerősítenek az éve óta tartó trendre-szinte esélytelen, hogy ez a tendencia megforduljon és a lakosság visszatérjen a készpénzhez.

Az érintés nélküli fizetés nem csupán higiéniai szempontból előnyösebb-kényelmesebb és gyorsabb is, nem beszélve arról, hogy a készpénzhasználatnak évente több száz milliárd forintos társadalmi költsége van. Az a vásárló, aki hozzászokik az egy másodperc alatt lebonyolítható fizetéshez, nehezen elképzelhető, hogy feladva a kényelmet visszatérjen a készpénzhez.

Hadd ismertessünk most egy, az üzletek számára rendkívül kedvező jelenséget: A kártyával fizető vásárlók jellemzően többet hajlandóak költeni, mint készpénzzel fizető társaik.

Mindez nem csak feltételezés, egyebek mellett a világhírű Egyesült Államokbeli műszaki egyetem, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) is több vizsgálattal igazolta a jelenséget.

Tudományosan kimutatott tény, hogy készpénzzel fizetni fájdalmas. Nem túlzunk: készpénzzel fizetésnél aktiválódik az agyunk fájdalomközpontja, mely aktivitás annál nagyobb, minél nagyobb összeget kell kiadnunk.

A kártyás fizetés nem okoz ilyen fájdalmat. Bankkártya használatkor egyszerűen csak odatartjuk a kártyánkat a bankkártya terminál elé, és kész is a fizetés. A vevők többsége kisebb tételek kifizetésekor nem is törődik az árral, nem gondol bele mennyit költ, hiszen nem szükséges kiszámolnia mennyi készpénzt vegyen ki a pénztárcájából.

Ha kártyával fizetünk tehát könnyen költünk többet, mint tervezzük. A szolgáltatóknak ez előnyös lehet-a kártyás fizetés bevezetésével akciók és árversenyek helyett koncentrálhatnak a szolgáltatás színvonalának emelésére.

Azok az üzletek, vendéglátóhelyek, vagy más szolgáltatók, akik lehetővé teszik a kártyás fizetést, egy egyszerű terminál beszerzéssel könnyedén megnövelhetik bevételeiket (az átlagos vásárlás értékét.) Nem kell más, mint egy terminált beszerezni és az ajtóra kiragasztani egy matricát, ami felhívja a vásárlók figyelmét a kártyás fizetés lehetőségére.


Új fizetési módot vezet be Magyarországon a Mastercard

2020.08.27

A Mastercard Magyarországon is elérhetővé teszi Pay by Account nevű számlaalapú fizetési szolgáltatását. Így a vásárlók a kártyás és mobilos fizetéseknél megszokott gyorsasággal, kényelemmel és egyszerűséggel fizethetnek majd, csak éppen bankkártya használata vagy társítása nélkül, közvetlenül bankszámlájukkal. Az ilyen megoldásokra nagy szükség lesz a következő hónapokban Magyarországon: 2021. január 1-től minden online kasszával rendelkező kereskedő köteles elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani ügyfelei számára.

A Mastercard Pay by Account használata során a vásárló okostelefonja segítségével fizethet, legyen szó bolti vagy online tranzakcióról. A szolgáltatás önálló alkalmazásként vagy a mobilbanki applikáció egyik funkciójaként is alkalmazható. Ehhez a vásárló számlavezető bankjának kell elérhetővé tennie a funkciót az ügyfelei részére.

Bolti környezetben a kártyás fizetéskor megszokott módon, érintésmentesen, a POS terminálnál történik a fizetés, azzal a különbséggel, hogy nem egy bankkártya, hanem a vásárló bankszámlája vesz részt a tranzakcióban. Online vásárlás során pedig a Mastercard Pay by Accountot választva a vásárló a megszokott módon, az internetes kártyaterminál oldalon indíthatja el a fizetést. A szolgáltatás a QR-kódos technológiát is ismeri, amely a Mastercard reményei szerint olyan mikrovállalkozásoknál is életképes alternatíva lehet, ahol nehézkesebb a kártyás fizetés kialakítása.

A Mastercard Pay by Account a kártyás fizetésnél meglévő vásárlói és kereskedői előnyöket hozzákapcsolja az azonnali fizetési rendszerhez. Így például a kártyás fizetéseknél megszokott vitarendezési mechanizmust követve a vásárló Pay by Account esetében is visszakapja a pénzét a banktól, ha visszaélés áldozata lett, vagy ha nem azt a terméket, szolgáltatást kapta, amelyet szeretett volna – hangsúlyozza a kártyatársaság. A kereskedők számára további előny, hogya szolgáltatás a meglévő érintésmentes és internetes kártyaelfogadási infrastruktúrán működik, így sokkal kisebb fejlesztést igényel a bevezetése, mint más, hasonló megoldásoké.

A Mastercard csütörtöki közléséből az is kiderül, hogy a kártyacég a Doppio nevű infrastruktúra-fejlesztési program segítségével több ezer terminál kihelyezését segítette elő az elmúlt hónapokban, az úgynevezett softPOS megoldással pedig tovább egyszerűsödhet ez a folyamat, hiszen így a legegyszerűbb Android telefonok is alkalmassá válnak érintésmentes fizetések elfogadására, így a kereskedő saját okostelefonja segítségével fogadhat érintésmentes fizetéseket, vagyis nincs szükség külön eszköz beszerzésére és telepítésére.

Forrás: HVG


Pénztárgép bérlés 0 Ft kezdőbefizetéssel

2020.06.22

Ilyen még tényleg nem volt, és lehet nem is lesz többet!

Béreljen pénztárgépet bármilyen konstrukcióban, és a kezdeti beüzemelési költséget, illetve az első havi bérleti díjat ráér 30 nap múlva megfizetni!

Magyarul bejön hozzánk, elkészítjük a pénztárgépet, és nem kell semmit sem fizetnie. 

Tudjuk, milyen nehéz, egy új vállalkozást indítani, tisztában vagyunk vele, hogy milyen sok pénzre van szükség, ahhoz, hogy a boltot feltöltsük árukészlettel, berendezéssel. Szükséges rossz a pénztárgép! Senki nem akarja, de kötelező!

Megsegítjük induló vállalkozásában, amennyiben pénztárgépet tőlünk bérli.

Elvitelkor:
- nincs induló költség
- nincs kaució
- nincs első havi bérleti díj

Helyette van:
- azonnali üzembe-helyezés
- 30 perces hitelbírálat
- ingyenes pénztárgép használat betanítás szervizünkben
- örök garancia pénztárgépére
- ingyenes éves felülvizsgálat bérelt pénztárgépére

Az induló költségek nélküli pénztárgép bérlés 2020.07.01.-től érvényes, kizárólag személyes átvétel esetén a 1093 Budapest, Közraktár utca 22 szám alatt. 

Telefonban hivatkozzon a 0 Ft-ért elvihető pénztárgépre!

Kérdés esetén telefonon is állunk rendelkezésére! +36 1 704 00 00


Smart-Cash raktárkezelő

2020.06.22

Nincs szabadideje?

Meglopják alkalmazottjai?

Megbüntették, mert a pénztárgépbe elfelejtette beütni a termék árát?

Órákat vesz el életéből a leltár, az árukészlet rendbentartása?

Fogalma sincs milyen árut kellene beszereznie, mi nincs épp a polcon?

Mi is volt tavaly nyáron a slágertermék boltjában?

Ha ezekkel a problémákra magára ismer a Smart-Cash felhőalapú raktárkészlet kezelő szoftvert Önnek találták ki!
12 pénztáros egyidejű kezeléssel, azonnali felhő adatbázissal, akár a világ bármely pontjáról ránézhet alkalmazottjaira, kézben tarthatja az irányítást.

Mikor az utolsó terméket is beütötte a pénztárgépbe akkor közli a "kedves" vevő, hogy áfás számlát szeretne, és kezdheti elölről a munkát? Smart-Cash szoftverrel ez nem gond, a fizetés pillanatáig eldöntheti a vásárló, hogy nyugtát, számlát, szállítólevelet szeretne a vásárlásról.

Asztalkezelés éttermi szinten? A Smart-Cash raktárkezelő szoftvernek nem gond, akárcsak a receptúra készítés, vagy a franciablokk készítés külön nyomtató nélkül, a CashCube pénztárgép nyomtatóját használva!

2020.07.01-től számlázóprogramját be kell kötni a NAV-hoz. Az Ön által használt szoftver alkalmas rá? Imádja a Szamlazz.hu számlázóprogramot? Igaza van, szuper jó számlázó! A Smart-Cash a Szamlazz.hu számlázóval is összeköttetésben áll, így ha Önnek már van Szamlazz.hu fiókja, egyben láthatja összes kimenő számláját.

A Smart-Cash alkalmas még:
- Mérleges összeköttetésre
- Bankkártyás fizetések könyvelésére
- Egyszerűsített számla nyomtatására (CashCube pro pénztárgéppel)
- Többnyelvű felhasználói felület
- Selejtezés
- Bevételezés
- Érintőképernyő használat
- Törzsvásárlók kezelése
- stb.

A szoftvereket, főleg amik igazán megfelelőek akár több százezer forintért is értékesítik, évente szoftverkövetést szükséges vásárolni hozzájuk, hogy megfelelően működjenek. A Smart-Cash felhőalapú raktárkezelő szoftvert nem kell megvásárolnia, bérelni tudja mindössze havi 12.000 Ft + ÁFA áron, és semmi rejtett költségek, meglepetések nem érhetik.

Mi a Smart-Cash legfőbb előnye?!
Rengeteg szoftver fut a piacon, de olyanról nem tudunk ahol a szoftvert használók fejlesztési ötletére hallgatva lett finomítva a szoftver, és pont azt tudja amire egy boltban szükség van. Se többet, se kevesebbet. 7 év alatt rengeteg apró lépéssel lett szinte tökéletesre fejlesztve, de bizonyára Önnek is lesznek jó ötletei amik tovább segítik a szoftver fejlesztését.

Jöjjön el, nézze meg nálunk személyesen! :)

1093 Budapest, Közraktár utca 22.

36-1-704-00-00

Smart-Cash felhő alapú raktárkezelő és számlázó program

online pénztárgép összekötéssel

Fontos tudni:
Programunk két fajta lehetőséget biztosít:
• Kereskedelmi egységeknek (közért, ruházati bolt, barkácsbolt, stb.) vonalkódos
rendszerrel vagy programon belüli kereső funkcióval-,
• Éttermek érintőképernyő segítségével vagy szintén kereső funkcióval tudnak nyugtát
és számlát adni

Főbb jellemzői:
• Összeköthető: online pénztárgéppel, vonalkód olvasóval, mérleggel és asztali illetve
blokknyomtatóval
• Fizetési módok: készpénz, bankkártya, csekk
• Pénztárosok elszámoltatása
• Napi eladás-, pillanatnyi kasszaforgalom-, utolsó vásárlás ellenőrzése
• Termékek vonalkódos leolvasása
• Több vásárló egyidejűleg való kiszolgálása
• Termékek áthelyezése
• Kedvezményadás
• Törzsvásárlói kártyák kezelése
• Mérlegről súly lekérése
• Szervízdíj
• Termékek bevételezés
• Termékek selejtezése
• Raktár kezelése
• Számla nyomtatása, e-mailben-, illetve NAV-hoz online elküldése
Ajánljuk minden olyan étteremnek és kereskedelmi egységnek, akiknek fontos az egyszerű
kezelhetőség és raktárkészlete átláthatósága.
Ez a program egyszerre kezeli készletét és ad számlát, ha szükséges.
Külön kezeli a pénztárosokat és a fizetési módokat, így könnyedén leellenőrizheti
beosztottjait illetve napi forgalmát fizetési módokra lebontva.
Fizetés után a raktárkészletből azonnal levonódik a megvásárolt termék, ezen felül pedig
leellenőrizheti, hogy a nap folyamán mikor, mit, mennyit és mennyiért értékesített.
Lekérhetünk pillanatnyi kasszaforgalmat is vagy, ha szükséges az utolsó vásárlás összegét.
A termékek, ha vonalkóddal vannak ellátva, vonalkód olvasóval leolvashatóak, vagy ha nem
rendelkezik vonalkóddal az adott termék, akkor név szerint is kereshetőek a programban.
A program engedélyezi, hogy több vásárlót is kiszolgálhassunk egyidejűleg, ami szintén
megkönnyíti munkánkat.
Lehetőség van eladásnál a vásárlók illetve asztalok közötti termékek áthelyezésére is, sőt
kedvezményt is tudunk adni, de a törzsvásárlói kártyákat is kezelhetjük közben.
Ha mérleggel kötjük össze a programot, nincs szükség, hogy mi írjuk be az összeget, a mérleg
továbbítja a programnak.

Éttermekben szervízdíj felszámolására is van lehetőség, a program a megadott \%-os díjat, a
különböző áfa kulcsokhoz rendeli hozzá.
Tudunk bevételezni és selejtezni is, Ön dönti el, hogy engedélyezi-e alkalmazottainak ezeket
a lehetőségeket is.
Egyszerűen és gyorsan lehet számlát nyomtatni, csak be kell írnia az adószámot és a program
automatikusan kitölti a többi adatot és meg is jegyzi azokat. Adjunk meg e-mail címet, hogy a
program elküldhesse e-mailben is a kiállított számlát. Összeköthetjük asztali nyomtatóval,
ekkor A/4-es méretben, illetve blokknyomtatóval ekkor pedig 80-as papírméretben kapjuk
kézbe a számlánkat. 2020. július 01-től kötelező adatot szolgáltatni a kiállított számlákról
a NAV felé, programunk már most rendelkezik ezzel a funkcióval!


Áfás számla beütése a pénztárgépbe

2020.06.12

Nagy probléma rázta meg a pénztárgép felhasználók körét, mikor a könyvelők hívták őket, hogy hogy is kell használni a pénztárgépet ha áfás számlát adunk.


A kérdésre a válasz egyszerű.

Két dolgot tehet:
- Külön helyen tartja a pénztárgépes bevételt, és a számlás bevételt
- Egy helyen tartja, viszont a pénztárgépbe regisztrálja egyéb bevételként.

Az első verzióra nem térünk ki mélyebben, keressünk, egy másik fiókot, tegyük oda azt a pénzt amit a kibocsátott számlák ellenértékeként kaptunk.


Második verzió ami többeknél inkább aktuális lesz, hogy a pénztárgép kasszájával vegyítve fogjuk tárolni a bevételt, mindegy, hogy pénztárgépes nyugtából származik, vagy esetlegesen áfás számláról. Igen ám, viszont egy ellenőrzéskor kellemetlen pillanatokat élhetünk át ha a NAV revizora elszámoltat minket. 

A megoldás pedig egyszerű:
Minden CashCube pénztárgépen van egy PÉNZ BE gomb. Miután ezt a gombot megnyomtuk a pénztárgép bekéri a kasszába behelyezni kívánt összeget (amit a vásárlótól áfás számla ellenében átvettünk) majd ennek az összegnek a megadása után megkérdezi a pénztárgép, hogy milyen indokkal tesszük be a pénzt. Válasszuk az EGYÉB BEFIZETÉS menüpontot.

Ez a művelet kb. 30 másodpercet vesz igénybe, pár nap után rutinműveletté válik. Kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére!MINDEN HÍR MEGJELENÍRÉSE+36 1 704 00 00
2021-12-07 22:51
a mai nap Ambrus napja van.
Kezdőoldal
Pénztárgép
Mérleg
Bérlés
Részlet
Kapcsolat
Hírek
HELP/SOS
Rendelés